Diş Kaplama Çeşitleri

Porselen Kuron ve Porselen Veneer

İster porselen kuron (porselen diş kaplaması) ister porselen veneer (yaprak porselen diş kaplaması, lamina veneer) isteniyor olsun, bu tedavileri olmak isteyen kişiler için en mühim olan nokta dişlerinde herhangi bir işlem görmüş olduklarının anlaşılmaması için doğal ve estetik bir görünüş sağlanmasıdır. Yapılan değişimler çok dikkat çekmemeli ve kişinin özgüvenine katkı sağlamalıdır.

Tedaviyi isteyen kişinin zaviyesinden estetik diş hekimliğinin olanaklarını tanımak gerekli, yararlı ve fazlaca önemlidir. Bu makale iki yenilikçi teknik ve stratejiye eğilecektir. Yapısal olarak farklı olmalarına karşın birçok alanda, bu iki restoratif teknik, handiyse aynı estetik sonuçlara ulaşmaktadır. Hem porselen lamine veneerlar hem de porselen kuronlar estetik açıdan iyi olmaları için en yeni seramik teknolojileri uygulamak gerekir.

Kuronlar ve Veneerler: Benzer Ama Farklı

Diş porselenleri hem verneer hem de kuron üretimi için doğal görünüşlü diş biçimini sağlamak niyetiyle kullanılır. İkisinin de görünümü doğal dişlere benzeme bakımından yakın olsa da hastanın istek ve ihtiyaçlarına göre bir teknik diğerinden daha uygun olabilir. Bir sağlık teknisyeni aynı zamanda bir sanatçı olan diş hekimi hangi tekniğinde daha iyi olacağına karar verirken birçok etmeni dikkatle inceleyecektir.

Porselen Veneerler ve Mükemmellik

Laminate Veneer
Laminate Veneer

Porselen laminateveneerler diş minesinin yerine geçen ince seramik katmanlardan oluşur. Göz takılan bir kontak lens gibi dişin dış yüzeyine yapışır.

Doğal diş yapısı, öncelikle en az miktarda ki bu diş minesinden yaklaşık 1mm veya daha az bir derinlikte aşındırılır. Aşındırılan alan üzerine doğal diş şeklini alan ve hem renk hem de şekil bakımından mükemmel estetik bir görünüş yakalanır.

Porselen verneerler, hoş olmayan diş rengi, bozuk diş şekli veya konturları, kırık dişler, diş pozisyonu gibi kimi estetik sorunların çözümünün yanında bazı çiğneme ile ilgili sorunlar için de muhteşem bir çözüm sağlar. Üstelik beyazlatmaya yatkın olmayan dişlerdeki yüzeysel lekeleri giderme noktasında  da mükemmel sonuçlar elde edilir.

Kuron Diş Kaplamaları

Kuron kaplama dişin gövde kısmını kaplamasa da büyük bir kısmını bir kralın tacı örter. Kuronla eş anlamlı bir diğer ifade cap terimidir. Bir kuron dişin dış tarafının diş eti kısmına kadar tamamen kaplar. Dişin iç çekirdeği ne kadar olursa olsun bir dişi ‘’kronlama’’ uygulaması dişin doğal şeklini ve işlevini yeninden yaratır. Diş yapısının büyük bir kısmını yenilemek bu ister bir diş çürümesi olsun isterse bir travmanın etkilerini gidermek olsun  bu iş kron tasarımının bir parçasıdır. Dişleri kronlamak, ayrıca bruksizm(diş sıkma ve gıcırdatma) alışkanlığı veya diş minesi aşınması şikayetiyle dişleri hasar görmüş hastalar için işe dokunur gelişmeler sağlayabilmektedir.

Veneerler nasılsa kuronlar da diş rengini ve biçimini değiştirmek için gayet uygundur; bazı vaziyetlerde bu değişimin daha rahat hale dönüşmesine yardımcı olabilirler. Porselen kuronlar genellikle daha çok diş yapısı yitirilmiş olunduğu durumlarda ve bu sebeple yerine geçmesi için daha fazla miktarda materyale ihtiyaç duyulduğu durumlarda gerekli hale gelir. Tam tersine, daha fazla miktarda diş yapısının kazınması gerekli ise (daha derin lekelenme sebebiyle) veya güçlendirilmesi gerekli ise kuron daha çok kullanılan restorasyon olarak belirir. Daha güçlü ısırma kuvveti için son teknoloji ürünü sağlam zirkonyum kuronlar iyi bir seçenek olabilmektedir.

Ön dişlere uygulanacak kuronlar için ise, tam seramik kuronlar orijinal diş rengine ve ışık geçirgenliğine diğerlerine nazaran daha yakın olduğu için daha çok ilgi görür.

Porselen Kuron Köprü ve Laminate Veneerler: Aşındırılacak Diş Miktarında Farklılık İçerir

Diş üstünde yapılacak aşındırma seviyesinin farklı olması porselen veneer ile kuron arasındaki en temel ayrımdır. Çoğunlukla bir kuron için daha çok porselen kalınlığına ihtiyaç duyulur. Asgari 2mm kalınlığa ihtiyaç duyulur porselen veneer yerleştirebilmek için.

Bu iki değişik restoratif işlem için, cam biçimli bir seramik malzeme olan porselen bilhassa daha kuvvetli ısırma gücüne maruz kalan arka dişlerde kullanıldığında, sağlamlaştırma gayeli modifikasyonu gerekli hale getirmiştir.