Zirkonyum Diş Kaplama Yapımı

Zirkonyum malzemesi, silindirik zirkonyum blok biçiminde diş hekimliğinde kullanılır. Bu bloklardan bilgisayar destekli üretim (CAM) makinalarında kazıma işlemi gerçekleştirilir. Zirkonyum altyapı sintirleme ismi verilen sertleştirme işlemiyle diş kaplamasına dayanıklılık ve yüksek fiziksel nitelik sağlayacak olan işlem ile sertleşme ve dayanıklılık kazanmış olur.

Zirkonyum Diş Kaplama
Zirkonyum Diş Kaplama

Sintirleme öncesinde madde daha yumuşak ve işlenmesi rahattır. Bu sebeple diş kaplama altyapısı zirkonyum bloklardan sertleştirme uygulaması öncesinde aşındırılır. Dayanıklılık kazanması için daha sonra sintirlenir yani özel ısıl işleme tabi tutulur.

Bu noktadan sonra diş teknisyeni artık bu altyapı üzerine dişin estetik niteliklerini sağlayacak olan biçim ve renk çalışmasını yapacaktır.

Zirkonyum Diş Kaplamanın Özellikleri

Diş tedavilerinde ve diş estetiklerinde zirkonyum iki gaye ile kullanılır:

  1. Zirkonyum Kuron: Kuron(İngilizce: Crown), dişin ağızda gözüken üst tarafına verilen bir diş hekimliği terimidir. Zirkonyum kuronlar, üzerine porselen işlenen, hasarlı dişin etrafını saran ya da dişin üst tarafının yerini alan altyapı malzemesi olarak zirkonyumun kullanıldığı diş kaplamalarıdır. Zirkonyum kaplamalar sözü dile getirildiğinde kastedilen zirkonyum kuron kaplamalardır. Geleneksel porselen kuronlar, metal destek yardımıyla diş köküne sabitleniyorken, zirkonyum da ise metal desteksiz estetik bir duruş sağlana bilinmektedir.
  1. Zirkonyum Köprü:  Ağızda en az bir diş eksikliğinde, eksik diş veya dişlerin yerine oluşturulan gövde dişlerin, eksik dişin ağızdaki diğer dişlere bağlanmasına diş köprüsü uygulaması denir. Porselen köprüler metal desteye muhtaç iken, zirkonyum köprüler metalsiz köprü işlemine imkan verdiği için ve estetik bir gülüş tasarımı istendiğinden genelde ilk tercih edilen türdür.