Porselen Kaplamalar Işığı Geçirir
Sayfa İçeriği
Seramik sanatçısı, diş porseleninden, diş minesini taklit eden büyüleyici diş kopyaları çıkarabilir. Porselenle alakalı özellikler, bilhassa optik ve görsel bakımdan önemli olan cam gibi beyazlık ve yarı saydamlıktır. Bu etmenler sayesinde ışık geçmesi ve/veya dağılması ve dolayısıyla gerçekçi bir görünüm kazanılmış olur.
Diş porselenleri farklı renk ve tonlarda yapılabilmektedir; doğal diş yapısının temel renkleri dental sektörede diş laboratuvarı için toz halinde imal edilirler. Bu ürünler likit ile karıştırlıp çamur elde edilir. Bu çamur yapı fırına verilir. Fırında seramik sertleşir ve diş yapısını kazanır. Diş minesinin ton ve konturlarını ve doğal yarı saydamlığını kopya edecek şekilde katmanlar halinde oluşturulur.
Porselen, ısı hareketinden oluşan inorganik ve metalik olmayan bir seramik malzeme biçimidir. Dental porselen farklı renk ve tonlarda yapılabilir; Temel diş yapısının birincil renklerine karşılık gelen toz biçimde üretilirler. Bu ürünler su ile karıştırılır ve seramik yapıyı elde ettikleri “ateş / ateş ipi için bir fırına konulur. Porselenler, tonları ve konturları ve diş minesinin doğal yarı saydamlığını kopya etmek için katmanlarda yapılır.
Yeni Seramik Materyaller
Daha önceki porselen restorasyonlar ile ilgili sorunlar, yüksek yoğunluklardaki cam partiküllerinden meydana gelenler idi. Bunlar, kırılgan/gevrek ve düşük gerilme yetisinde idiler ve cam gibi, kırılma nitelikleri hali fazlaydı. Bununla baş etmenin yollarından biri, porselen kaplamalı altın döküm gibi metalden oluşturulan bir çekirdek veya altyapı malzemesi eklemektir. Maalesef kuronu güçlendirirken metal, porselenin camı andıran yarı saydamlığı ve doğal görünüşünden sapma davranışı gösterir. Bu değişim arka dişler için ciddi bir problem yaratmayıp ön dişler içinde istenilen bir durum değildir.
Yakın zamanlarda, yüzde yüz seramik kuronların en yeni grubu, estetik bir hava katan ve dayanıklılık sağlayan ‘’zirkonya’’dan üretilen dahili bir seramik ‘’çekirdek’’ kullanmaktadır. Bu polikskristal seramik çekirdek (poly=çok – daha fazla mukavemet kazandıran bir kristal yapısı) fake elmasların temel bileşenlerini oluşturan maddenin aynısıdır.
CAD-CAM (Bilgisayar Destekli Tasarım – Bilgisayar Destekli Üretim) teknolojisi, kuron restorasyonlarına muhteşem bir uyum ve kontur isabeti sağlayan bir diş hekimliği atılımıdır. Yeni bir kuron için oluşturulan bir dişin taranması için özel bir değnek/çubuk/wand kullanarak, bilgi, kuronun ‘’seramik çekirdeği’’nin tam uyuşma sağlanabilmesi için bir bilgisayardan bir freze makinasına aktarılır.
Bir sonraki aşamada, porselen diş şeklini ve rengini kopyalamak ve alışılmış parlaklık ve yarı ışık geçirgenliğini vermek için çekirdeğin üzerine fırınlanır. Bilgisayar destekli sistemin sağladığı fayda kalan doğal dişe kalıcı olarak yapıştırılmış, güçlendirilmiş bir kurondur .
Başarının Sırları – Veneerlar veya Kuronlar?
Çoğu zaman porselen veneer ve kuronlar istenilen sonucu verebilir fakat bu iki diş restorasyonunun biçimsel özellikleri vardır. Özetle, kesin terminoloji önemli değildir.başarılı bir sonucun formülü, ne kullanıldığı ve ne zaman kullanıldığıdır.bu da bilgi,yetenek ve deneyimle diş hekimlerinin alanına girmektedir.Gülüşünüzün en güzel haline getirmek için kuronlar veya kaplamalar hangisi kullanılırsa kullanılan, önemli olan dişleriniz tedavi edildiği belli olmadan sadece mükemmel görünmesidir.
Kaplamaların Yapışmalarını Sağlamak
Lamine veneer ile kuronlar benzer şekillerde diş üstüne sabitlenirler. İkisi de ışığa karşı duyarlı bir reçine ile konumlandırılırlar ve bir mavi veya ultraviyole ışık kaynağının yardımıyla katılaştırılırlar.
Ultra-ince porselen verneer için, en iyi tutunmayı, diş minesine yapıştırılarak sabitlenmesiyle sağlar. Ayrıyeten ‘’tam seramik’’ kuronların toplam tutulması, dentin katmanına değil diş minesine sabitlenmesi ile artar.